Bár a látásélesség a lebenyes beavatkozások után nagyon hamar helyreáll, nem javasoljuk a beavatkozást követő 24 órában a gépkocsi vezetését. Az első kontrollvizsgálat során kezelő orvosa tájékoztatást ad arról, hogy a helyreállt látásélessége már lehetővé teszi-e a gépkocsi biztonságos vezetését.

Az legújabb lézerkészülékek speciális szövetkímélő programjai már lehetővé teszik vékonyabb szaruhártyák esetében is a kezeléseket. De ennek minden esetbe korlátai vannak. Az alkalmassági vizsgálat során ilyen esetben minden paraméter meghatározásra kerül, ami ahhoz szükséges, hogy eldönthető legyen a kezelés elvégezhetősége.

A kancsalság, amikor a szemgolyók összetartanak, vagy éppen széttartanak nem kezelhető lézerrel. Ennek megoldására elsősorban gyermekkorban van lehetőség akár konzervatív, akár műtéti módszerekkel.

Igen, a SUPRACOR és EXTRACOR kezelések lehetővé teszik, hogy az olvasószemüvegtől való függősége megszűnjön. Sőt egyúttal a távoli látásélessége is korrekcióra kerül.

A szem fejlődése 18 éves kor körül áll le, ekkorra éri el kifejlett állapotát.
A lézeres beavatkozásokat pedig egy stabil, már nem változó szemészeti állapot mellett célszerű elvégezni. Ezért került a 18 éves éltkor meghatározásra. A szemészeti állapottól függően a kezelőorvosa ettől adott esetben eltérhet.

Az alkalmassági vizsgálatra kizárólag Intézetünkben van lehetőség, mivel csak Intézetünk rendelkezik az ehhez szükséges vizsgálati eszközökkel és a kezelési programok megtervezéséhez szükséges számítógépes programokkal.

Igen. Az elért dioptriaváltozás végleges.

A beavatkozás fájdalmatlan, így ez alapján mind a felszíni, mind a lebenyes eljárás ajánlható. A beavatkozás követő időszakban azonban a felszíni kezelést követően erősebb, nehezen csillapítható fájdalom jelentkezhet 3-5 napon keresztül. Ha ezt nem szeretné, akkor a lebenyes eljárás a választandó kezelési forma.

A tapasztalatok alapján nincs jelentősége az évszakoknak, az év bármely időszakában elvégezhetőek a kezelések. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a felszíni kezelések esetében a beavatkozás utáni UV védelemnek nagy jelentősége van, így a nyári időszakban jó minőségű 100% UV védelemmel rendelkező védő napszemüvegre lesz szükség.

A műtét napján mindkét szemet kezeljük, a két szem kezelése egymást követően történik.

A lézeres látásjavító beavatkozások több mint 30 éves múltra tekintenek vissza. A szakirodalom és az eltelt hosszú idő alatt végzett kezelések eredményei alapján elmondhatjuk, hogy az egyik legkisebb kockázattal járó, rendkívül biztonságos eljárásról van szó, amit a legkorszerűbb technológiák használata és az orvosok immár évtizedes tapasztalata tovább erősít.

Sem a beavatkozás alatt, sem utána nem érez fájdalmat. Tompa nyomásérzés lehetséges a lebenyképzés során. A beavatkozást követő 2-3 óra elteltével jelentkezhet enyhe idegentest érzés (mintha szemébe ment volna egy kis por), aki rövid idő alatt elmúlik.

A lézeres látásjavító kezelés során érzéstelenítő szemcseppet adunk, ami teljesen fájdalommentessé teszi a beavatkozást.

Sasszemű senki sem lehet, mivel a sas szemének felépítése teljesen más,két éleslátási területtel rendelkezik. Ugyanakkor ne is akarjunk ilyet, mivel a sas térlátása igencsak rossz és csak egy nagyon szűk tartományban használható ki.

Viszont a legkorszerűbb berendezések és a legújabb kezelési programok segítségével olyan emberi látásélességet érhetünk el, ami jobb, mint a valaha volt korábbi szemüveggel korrigált látásélesség. A lézeres látásjavítás célja az, hogy akinek más szemészeti betegsége nincs, az elérhesse a 100%-os látást és élete során a lehető legrövidebb ideig, vagy tevékenysége során a lehető legritkábban kelljen szemüveget vagy kontaktlencsét használnia.

Nem. Ami „visszaromlásnak” tapasztalható néhány esetben az a szem természetes vagy nem kívánatos anatómiai változásaiból fakad. A szem alkalmazkodó képessége csökken így 40 éves kor felett jelentkezhet ismét látásromlás és megjelenhet az igény az olvasószemüveg iránt. Ugyanakkor rövidlátók esetében a szemgolyó anatómiai változása eredményezhet dioptria változást, vagy hypermetropia esetében az addig rejtett eltérések kerülhetnek a felszínre.

A Zyoptix a Bausch+Lomb szabadalommal védett eljárása. Kizárólag a saját látásjavító eszközeivel együtt alkalmazható. Magyarországon kizárólag az Optimum Látásjavító Lézerközpont rendelkezik ezzel a technológiával, így kizárólag Intézetünk tudja a Zyoptix eljárást elvégezni

Mindkét eljárás lebeny képzésével történik. A különbség a lebeny elkészítéséhez használt eszközben van. LASIK esetében egy precíz mikrokeratóm elnevezésű eszközzel történik a lebeny kialakítása, míg IntraLasik, vagy FemtoLasik esetében a lebenyt egy nagyon pontos femtosecond lézer segítségével képezzük.

Nem. Az ellenőrző vizsgálatokat Intézetünk végzi, mivel időszakosan szükségesek olyan vizsgálatok, melyekhez a szükséges berendezések csak intézetünkben érhetők el. Amennyiben a rendszeres kontroll vizsgálatokon történő megjelenés problémát jelent, kezelőorvosa tájékoztatást ad arról, hogy hol végeztesse el az ellenőrző vizsgálatokat, és arról hogyan tájékoztassa Intézetünket.

A beavatkozást követően egy nap, egy hét, egy hónap, három hónap, 6 hónap és egy év után. Felszíni kezlések esetében a kezelőorvos ennél gyakoribb ellenőrző vizsgálatokat is előírhat.

A felszíni kezelések esetében a beavatkozás utáni UV védelemnek nagy jelentősége van, így a nyári időszakban jó minőségű 100% UV védelemmel rendelkező védő napszemüvegre lesz szükség.
Felszíni kezeléseket követően nincs szükség fokozottabb UV védelemre, csak olyan mértékben, mint általában mindenkinek.

Alapvetően nincs korlátozás a mindennapi tevékenységekben. De az első hónapban kerülje a szem dörzsölését, nyomkodását, a szem körüli terület sminkelését, úszást, poros, dohányfüstös környezetben való tartózkodást. Ne végezzen kimerítő fizikai tevékenységet, sportolást.

Lebenyes kezelést követően az első kontrollt követően más munkába állhat, mivel látásélessége már erre alkalmassá teszi. A felszíni kezeléseket követően egy-két hét pihenés – betegállományra lehet szükség, így a munkába állására csak ezután kerülhet sor.

Az első 24 órában nem javasoljuk az autóvezetést. A beavatkozást követő első kontroll alkalmával kezelő orvosa tájékoztatja Önt, hogy elérte-e már a vezetéshez szükséges látóélességet és engedélyt adhat az autó vezetésére

Bármilyen panasz esetén hívja Intézetünket, vagy operáló orvosát. A hívható telefonszámokat a hazabocsátásakor munkatársaink átadják Önnek. Amennyiben mégsem tudna elérni bennünket, akkor azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt, vagy munkaidő után az ügyeleti ellátást végző szemészeti osztályt.

A végleges látásélesség a lézeres beavatkozásokat követően általában a 3. hónap végére alakul ki.

A lebenyes kezeléseket követően már másnap rendkívül jól lát, a legtöbb esetben teljes a látásélesség. Felszíni kezelések után a látásélesség helyreállása több időt vesz igényben, egy hét után várható jó látásélesség, ami még további 3 hónapig mutat javuló tendenciát.

Természetesen. Minden beavatkozás előtt megmutatjuk az elérhető lehetséges eredményt. Amennyiben ettől elmarad a kezelés után a kapott eredmény, akkor térítésmentesen elvégezzük a finomító kezelést.

Magyarország minden egészségpénztárával szerződéses kapcsolatban állunk.

A műtéti díj magába foglalja a beavatkozás teljes költségét, valamint a beavatkozást követő kontrollvizsgálatok díjait egy éven keresztül. Nem tartalmazza a kezelést megelőző alkalmassági vizsgálat díját, valamint a szükséges gyógyszerek költségeit.

A kezelések díját a beavatkozás napján tudja kiegyenlíteni. Amennyiben átutalással szeretné a fizetést lebonyolítani, akkor arra kérjük, hogy a beavatkozás napjára hozza magával a banki átutalás bizonylatát. Az átutalt összegnek a műtét napjáig intézetünk bankszámlájára meg kell, hogy érkezzen.

Intézetünkben lehetősége van kedvezményes, kamatmentes részletfizetésre és hosszabb futamidejű, 2-3 éves részletfizetésre is pénzügyi partnereink segítségével.

A vizsgálati és műtéti díjakat készpénzzel, bankkártyás fizetéssel, egészségpénztári megtakarításai segítségével, egyes esetekben átutalással egyenlítheti ki.

Egy általános szemészeti vizsgálat időtartama 20-40 perc. A lézeres látásjavítás megítéléséhez szükséges alkalmassági vizsgálat megközelítőleg 2 órát vesz igénybe. A kontrollvizsgálatok pedig általában 20 percen belül elvégezhetőek. Egyéb vizsgálatok, mint pl. ultrahang vizsgálat, látótérvizsgálat a szükséges időt további 15-20 perccel megnövelhetik.

A vizsgálatok során általában pupilla tágításra is sor kerül, emiatt a látása a vizsgálatot követően korlátozott lesz. Így célszerű, ha kísérővel jön. A vizsgálatot követően gépkocsit nem vezethet, így ha azzal érkezik, kísérőre feltétlenül szüksége lesz.

Az Ön kényelme, és a legrövidebb várakozási idő elérése érdekében minden vizsgálatot, beavatkozást Önnel előre egyeztetett időpontban végzünk. Az időpont egyeztetését a +36 1 275 5590-es telefonszámon tudja megtenni, ahol asszisztenseink készséggel segítenek

Leggyakrabban a látás elhomályosodik, a színek tompává válnak, megváltozhat a szem törőereje, gyakrabban kell szemüveglencsét cserélni. Különösen a szemlencse középső területén kialakuló hályog zavarja a látást, ahol homályos folt képződik. A tünetek azonben nem kizárólag a szürkehélyogra utalnak, ezért minden esetben, ha látása megváltozását tapasztalja, forduljon szemész szakorvoshoz.

Természetesen, de azt javasoljuk, hogy legfeljebb egy fő legyen a kísérője annak érdekében, hogy mind pácienseink, mind kísérőik kényelmes körülmények között, zsúfoltság nélkül tölthesség el a szükséges időt Intézetünkben.

Minden sebészeti beavatkozás alapfeltétele, hogy ne okozzon fájdalmat. A szemcseppekkel történő műtéti érzéstelenítés segítségével a szürkehályog műtét alatt is teljes fájdalommentességet tudunk biztosítani. A beavatkozást követően néhány órával, az érzéstelenítő hatásának megszűnése után jelentkezhet kisebb fájdalom, de ennek csillapítására megfelelő gyógyszer szedését javasoljuk.

A szürkehályog műtét fájdalommentes, amihez cseppérzéstelenítést alkalmazunk. Nincs szükség injekcióra, sem altatásra. A műtét alatt legfeljebb tompa nyomásérzésre számíthat.

Intézetünkben lehetősége van multifokális és alkalmazkodó lencse beültetését kérni. Ezek a lencsék biztosítják, hogy a műtét után a szemüvegtől való függősége minimális legyen.

Igen. Az előzetes kivizsgálás során ultrahang vizsgálat vagy oprikai mérőműszer segítségével végezzük el a szükséges lencse típusának és dioptria értékének meghatározását.

Általában 4-5 óra az a legrövidebb idő, amit intézetünkben kell tölteni a műtét napján. Ez az időtartam magába foglalja a műtét előtti ellenőrző vizsgálatokat, a műtéti előkészítést, a műtét idejét, a műtét utáni pihenést, a hazabocsátás előttiellenőrző vizsgálatokat is.

A betegellátás biztonság érdekében jól meghatározott feltételek mellett lehet egynapos szemsebészeti beavatkozásokat végezni. Ezért nem mindenki veheti igénybe az egynapos sebészeti ellátást. Ennek megítélésére szolgál a műtét előtti kivizsgálás és az anaeszteziológus műtét előtti vizsgálata.

Igen.  Az Intézetünkben alkalmazott korszerű technológia és a sebészek nagy gyakorlata biztonságos kezelést tesz lehetővé és rövid, néhány órás Intézeti tartózkodás után mindenki otthonába távozhat.

Igaz. A magánintézetek közül jelenleg az Optimum Látásjavító Lézerközpont rendelkezik ezzel a csúcstechnológiával. 2013 februárjában került telepítésre a VICTUS femtosecond lézer, ami lehetővé tette a lézeres szürkehályogműtét elvégzését Intézetünkben

A szürkehályog jelenleg kizárólag műtéti úton kezelhető. Egyéb kezelések sem a hályog kifejlődését, sem a folyamat visszafordítását nem tudják elérni.

Igen. Azt javasoljuk, hogy olyan intézetben kerüljön sor a beavatkozásra, ahol lézeres látásjavítás is zajlik, mivel a műlencse tervezéséhez speciális programokra és tapasztaltra van szükség, Ezekben az intézetekben az ehhez szükséges minden feltétel biztosan adott.

Intézetünk elkötelezett a világ egyik legnagyobb szemészeti vállalata, a Bausch+Lomb által fejlesztett technológiák mellett. A szürkehályog műtétekhez a legújabb Stellaris PC phacoemulsificatós készüléket és a világleső VICTUS femtosecond lézert használjuk. Választásunkat a folyamatos innovatív fejlesztések, a berendezések precizitása, és a vele elérhető kiváló klinikai eredmények indokolják.

A kisebb seben végzett beavatkozások szakavatott kezekben kisebb műtéti megterhelést is jelentenek. Így a gyógyulás könnyebb, és gyorsabb lehet.

Nem. A két beavatkozás között, amennyiben mindkét szemen van szürkehályog, körülbelül 4 hét telik el. Ezt elsősorban a biztonságra törekvés, a hazai jogszabályok és a szakmai ajánlások és protokollok írják elő.

Igen, de ehhez arra van szüksége, hogy multifokális vagy alkalmazkodó lencse kerüljön beültetésre a szürkehályog műtét során. Ezek a lencsék biztosítják, hogy mind távolra, mind közelre, mind pedig a kettő közötti tartományban is élesen lásson.

További lehetőséget jelenthet korábban elvégzett szürkehályog műtét után a lézeres SUPRACOR kezelés. Alkalmazható egy szaruhártyában ültetett vékony, a közepén nyílással rendelkező korong (KAMRA implantátum) ami jelentősen javíthatja a közeli látást.

Négy lencsetípus közül választhat Intézetünkben.

Az egyfókuszú fénytörési hiba nélküli (aszférikus, aberráció mentes) lencsék távoli éleslátást tesznek lehetővé. A műtétet követően olvasószemüvegre lesz szükség.

A torikus lencsék belső szem,tengelyferdülés esetén alkalmazhatók és egyidejűleg korrigálható a távoli látásélesség és az astigmia. Olvasószemüvegre ekkor is szükség lesz.

Multifokális és alkalmazkodó lencse használata esetén a távoli látásélesség mellett az olvasáshoz és számítógép használatához is megfelelő lesz a látásélesség.

Az esetek nagy részében megszűnik az olvasószemüvegtől vagy beltéri szemüvgetől való függőség, ezek elhagyhatók lesznek.

Ma két alapvető eljárást alkalmazunk a leggyakrabban. A már klasszikusnak tekinthető, ultrahang segítségével végzett phacoemulsificatiót, valamint a legújabb, lézer segítségével végzett szürkehályog műtétet. A klasszikus eljárásnál ultrahang segítségével végezzük el az elszürkült lencse magjának elfolyósítását. Ennek eltávolítását, a szükséges metszéseket, egyéb lépéseket és a műlencse beültetését az orvos végzi. A legújabb lézeres eljárás során az orvos beállításainak megfelelően a nagyon pontos lézer végzi el a szükséges metszéseket, az elszürkült lencse magjának apró részekre bontását. A műtétet az orvos fejezi be a műlencse beültetésével.

Igen. Ez a legújabb, lézer segítségével végzett szemészeti beavatkozás. Szinte automatizált kezelést tesz lehetővé, több részfeladatot átvesz az orvostól, csökkenti a műtét kockázatát, pontosabbá teszi a kapott eredményeket, csökkenti a szem műtéti terhelését. Magas ára ellenére gyors elterjedése várható a jól meghatározott előnyei következtében.

Célszerű megvárni mindkét szem műtétének gyógyulását a végleges korrekcióval. Amennyiben szükséges, négy hét után felírható a megfelelő szemüveg

Általában négy hétnek kell eltelnie a két műtét között. Ezt elsősorban a biztonságra törekvés, a hazai jogszabályok és a szakmai ajánlások és protokollok írják elő

A korszerű, kis terhelést jelentő műtéti beavatkozásoknak köszönhetően a látásélesség hamar helyreáll, már a műtét utáni napon megfelelőnek érzi, de egy hét után számítható jó látásélessége.

Ilyen esetben hívja Intézetünket, vagy operáló orvosát. A hívható telefonszámokat a hazabocsátásakor munkatársaink átadják Önnek. Amennyiben mégsem tudna elérni bennünket, akkor azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt, vagy munkaidő után az ügyeleti ellátást végző szemészeti osztályt.

Ha hazamenetelét követően, fájdalom jelentkezik, látásélessége, látása hirtelen romlik, erős fényérzékenysége alakul ki. Ilyenkor haladéktalanuk hívja intézetünket, mivel sürgős segítségre lesz szüksége.

A szürkehályogműtétet követően az első hetekben mérsékelt fényérzékenységet észlelhet. Emiatt szükséges, hogy védő napszemüveget használjon. Fontos, hogy a napszemüveg jó minőségű, UV szűrővel rendelkező legyen. E nélkül a szem védelme nem biztosított. Máskülönben az operált szeme nem igényel nagyobb napfény elleni védelmet, mint bármely más nem operált szem.

Tilos a szem megdörzsölése, nyomkodása. Az első héten ne érje víz a szemét. Ne sminkelje a szeme környékét, nem tartózkodjon poros helységben és kerülje a különösen nagy fizikai megterheléseket. Gépkocsit csak orvosa javaslatára, megfelelően helyreállt látásélesség mellett vezethet. Egyébiránt más szokásos tevékenységét nyugodtan végezheti.

A legfontosabb, hogy a kapott utasításokat pontosan tartsa be, előírászserűen használja a felírt szemcseppeket és jelenjen meg az előírt ellenőrző vizsgálatokon. Minden az Ön érdekében, az Ön biztonsága érdekében történik. Különösen figyelje oda arra, ha hazamenetelét követően, fájdalom jelentkezik, látásélessége, látása hirtelen romlik, erős fényérzékenysége alakul ki. Ilyenkor haladéktalanuk hívja intézetünket, mivel sürgős segítségre lesz szüksége.

Alapvetően nem. Ugyanakkor bizonyos esetekben előfordulhat, hogy szemüveget kell viselnie, de összességében jelentősen javulni fog az életminősége.

A vizsgálati és műtéti díjakat készpénzzel, bankkártyás fizetéssel, egészségpénztári megtakarításai segítségével, egyes esetekben átutalással egyenlítheti ki.

Az egészségpénztári megtakarítások egészségügyi szolgáltatások igénybevételére is felhasználhatóak, így lehetősége van a műtéti díjak kifizetésére.

Igen. Több lehetőség közül választhat. Kedvezményes lehetőségként egy éven belüli kamatmentes részletfizetést is biztosítani tudunk pénzügyi partnereink együttműködésével.

A lézeres szürkehályog műtétet az OEP jelenleg nem támogatja, a teljes ár kifizetésével vehető igénybe.

A szemészeti vizsgálat és lencsetervezés együtt 20000 Ft-ba kerül.