Láss tisztán, akadályok nélkül!

Jelentkezz november 10-ig lézeres látásjavításra és ingyenes alkalmassági vizsgálatot, valamint akár 120 ezer Ft kedvezményt biztosítunk.

Jelentkezz!


Fénytörési hibák

Rövidlátás (myopia)

 

A rövidlátás nagyon gyakori fénytörési hiba, sokszor örökletes jelleget mutat. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik. A hétköznapi életben komoly gondot jelenhet vezetés közben a távolságok helyes felmérése, vagy a jelzőtáblák időben való felismerése. A rövidlátó ember nem felejtheti otthon szemüvegét, ha színházba, moziba, vagy sporteseményre megy, hiszen segédeszköz nélkül csupán elmosódott foltokat lát maga előtt.  

A rövidlátás oka lehet, hogy a szaruhártya görbülete nagy (túl domború), vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. Ezért a szem fókuszpontja az ideghártya (retina) elé kerül, így a retinára elmosódott kép vetül. A lézerkezelés a rövidlátást a szaruhártya görbületének csökkentésével kezeli, a fókuszt (gyújtópontot) hátrafelé, az ideghártya (retina) síkjába tolja el.

Távollátás (hypermetropia)

A távollátás ritkábban előforduló fénytörési hiba. A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak. Nehézséget jelenthet a hosszabb ideig tartó olvasás, a biztonságos gépkocsivezetés, a számítógép használata, vagy a mobiltelefon üzeneteinek felismerése is. A fokozott koncentrálás kényszere miatt gyakran léphet fel fejfájás, ami a legkedvesebb programot is tönkre teheti. Fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége miatt a távollátás rejtett maradhat.

A távollátás oka az, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a retina síkja mögé fókuszálódnak. A lézeres beavatkozás a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével kezeli, a fókuszpontot a retina síkjába hozza előre.

 

Astigmia (belső szemtengelyferdülés)

Az astigmia nagyon gyakori látáshiba. A szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van (az egyik domborúbb, a másik laposabb). Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, éles kép nem keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás során egy görbület helyett két görbületet kell kezelni egyidejűleg, hogy a látóhártyán a kép éles legyen.

 

 

 

Öregszeműség (presbyopia)

40 év felett szemünk alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt nevezzük öregszeműségnek, presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor alakját nem tudja változtatni. Ezért közelre és távolra más-más dioptriájú kiegészítő szemüvegre van szükség. Bosszankodunk a boltban, mert nem látjuk a címkék feliratait, folyton a táskánk mélyén kutakodunk a megfelelő szemüvegek után. A lézeres szemkezelések az öregszeműség (presbyopia) okát megszüntetni nem tudják,  de ennek ellenére az öregszeműséggel küszködő emberek is élvezhetik a lézerkezelések előnyeit.

 

 

 

 

 

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat