A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség. A 65 és 75 év közötti lakosságból minden ötödik, 75 év felett már minden második embert érint.

A szürkehályog kialakulása a normál öregedési folyamat része. Az életkor előrehaladásával a szemlencsében végbemenő kémiai változások a lencse fényáteresztő képességének csökkenését, homályosodását okozhatják.

A szürkehályog nem egy film vagy hártya a szemlencse felületén, hanem a lencse belső szerkezetének módosulását jelenti. Emiatt nehezebben jut fény a szembe, a fény szóródik, a látás gyengül, a színek intenzitása csökken, érzete megváltozik. Ezek a tünetek fokozatosan, hónapok esetleg évek alatt fejlődnek ki.

A tudomány jelenlegi állása szerint nem létezik olyan gyógyszeres kezelés vagy diéta, mely lassítaná a szürkehályog kifejlődését, vagy visszafordítaná a folyamatot.
A szürkehályog kizárólag műtéti módszerrel gyógyítható, melynek során az elszürkült lencsét eltávolítják, és egy mesterséges, úgynevezett beültethető műlencsével helyettesítik. A műtét a műlencse beültetésével helyreállítja a szükséges látásélességet és a látás minőségét.

Az eljárás biztonságos és hatékony.

JELENETKEZEM>>

 

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat