Vizsgálat előtt

Kérjük, készítse össze és a vizsgálatra hozza magával a következőket:

 • személyi igazolvány,
 • lakcímkártya,
 • TAJ kártya,
 • korábbi szemészeti leletei,
 • egyéb orvosi dokumentumai,
 • jelenleg használt szemüvege,
 • kontaktlencséje illetve ezek adatai.

Lehetőleg 1 kísérővel érkezzen, mivel a vizsgálat után a  pupillatágítás következtében látása átmeneti időre homályosabb lehet.

Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot a vizsgálat napján, sminkjét alaposan távolítsa el. Viseljen kényelmes ruhát és cipőt a vizsgálat  alkalmával.

Kérjük, állítsa össze azokat a kérdéseit, amit orvosainktól meg szeretne kérdezni.

Vizsgálat

Készüljön fel arra, hogy megközelítőleg 1-1,5 órát Intézetünkben fog tölteni.

Kérjük a megbeszélt időpontra érkezzen!

Az összekészített dokumentációt tanácsadó kollégáinknak adja át!
Pontosan tájékoztassa kivizsgáló orvosát a fennálló betegségeiről (pl. gyulladás, cukorbetegség) és a folyamatosan szedett gyógyszereiről.
A vizsgálatok során látásélesség vizsgálat, szemnyomás mérés, valamint pupillatágítást követően szemfenéki vizsgálat történik. Az esetleges társbetegségek kiszűrésével javaslatot teszünk a műtét elvégezhetőségéről, és tájékoztatjuk a várható és elérhető eredményről.

A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése, amit egy speciális készülékkel végzünk.

A vizsgálat után Intézetünk orvosa tájékoztatja az alkalmazható műtéti eljárásról, az ajánlott szemlencse típusáról, a műtéttel nyerhető előnyökről és a lehetséges kockázatokról.

Távozása előtt a műtét időpontját tanácsadó kollégáink segítségével választhatja ki.
Vizsgálatot követő 24 órában gépjármű vezetése nem javasolt!

 

A műtét napja

A kezelés napján kb. 3-4 órát tölt Intézetünkben. A szürkehályog-műtét célja a homályos lencse eltávolítása, és a műlencse beültetésével a szem törőerejének helyreállítása.

A kezelés sikeres és biztonságos elvégzése érdekében a következőket kérjük:

 • Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot a beavatkozás napján, sminkjét alaposan távolítsa el.
 • Viseljen kényelmes, laza ruhát és cipőt, melyben komfortosan érzi magát.
 • Ne igyon alkoholt.
 • Ne vegyen be nyugtatót és kerüljön minden más, az idegrendszerre ható készítményt, anyagot.
 • Könnyű reggelit fogyasszon.
 • Amennyiben rendszeresen gyógyszert szed, gyógyszereit a szokott időben vegye be, és az aznapi gyógyszereit hozza magával!
 • Legyen kísérője, aki elhozza és hazaviszi a kezelést követően.
 • A beavatkozást követően (legalább 24 óráig) ne vezessen!

A kezelés elvégzése előtt Ön még egy utolsó ellenőrző vizsgálaton vesz részt, ami kiterjed általános és szemészeti állapotára egyaránt.

Átöltözést követően a szem körüli terület fertőtlenítése következik. A műtét helyi érzéstelenítésben zajlik. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos Önnel előzetesen megbeszéli. Az operációt megelőzően pupillatágító cseppeket is kapni fog.

A műtét alatt háton, nyugodtan kell feküdnie. A műtét általában 15-30 percig tart, de néhány esetben ez elérheti a 45 percet. A műtét során egy kis nyíláson keresztül a lencsemagot eltávolítjuk, és az előzetesen kiválasztott műlencsét a helyére ültetjük be. A néhány milliméteres műtéti seb magától összefekszik, önzáró, általában varratot nem igényel. A műtét végén kötés kerül a szemre a szemgolyó védelme céljából.

A beavatkozást követő órát egy csendes pihenő szobában tölti. Hazabocsájtása előtt egy ellenőrző vizsgálatot végzünk.

Kollégáink részletesen tájékoztatják Önt a kezelés utáni teendőkről és a szükséges kontroll vizsgálatokról. Zárójelentését átvéve kísérőjével otthonába távozhat.

Műtét utáni teendők

 1. A műtét utáni teljes gyógyulás több hetet igénybe vesz. Ezen idő alatt a szeme fokozott gondoskodást igényel. A felírt szemcseppeket az orvos utasítása szerint kell használni! Csak az operált szembe kell a cseppet alkalmazni! A napi adagot a nap folyamán egyenletesen elosztva cseppentse! Amennyiben más cseppeket is használ, az egyes cseppek alkalmazása között legalább 5-10 perc időkülönbséget tartson.
 2. Kontroll vizsgálatokon a kezelőorvosa által meghatározott időpontokban jelenjen meg!
 3. Kisebb kellemetlen, szúró érzések, megváltozott színek, mozgó homályok, enyhe váladékosság előfordulhatnak. A szem „érzete” napról napra kellemesebb, kényelmesebb lesz, látása folyamatosan javul. Amennyiben ezzel ellentétes állapot észlelne, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben, és azonnal jelentkezzen szakorvosnál! Haladéktalanul jelentkeznie kell erős fájdalom, kifejezett, gyors látásromlás, illetve igen erős fényérzékenység fellépése esetén.
 4. A műtétet követő időszakban tilos a szem megdörzsölése és nyomkodása. Egyébként az önellátáshoz szükséges tennivalóit, amelyeket szeme állapotától függetlenül eddig is el tudott végezni, elláthatja, de a kifejezett fizikai terhelést, poros helyen való tartózkodást, uszodai fürdőzést még nem javasoljuk. Amennyiben a műtét előtt vezetett autót, úgy ismét vezethet, de célszerű néhány nap megszokási időszak után a volán mögé ülni. Az olvasás és a Tv nézés is megengedett. Amennyiben a fény megnövekedett mennyisége zavarja, célszerű napszemüveget viselnie.
 5. A beültetett műlencse fajtájától függően szüksége lehet szemüveg viselésére. Ennek felírását a beavatkozást követő 6. héten vagy később célszerű megtenni, mert a szem fénytörése addig változhat. A túl korán felírt szemüveget később nem tudja használni.
 6. Amennyiben a másik szemén is el kell végezni a szürkehályog-műtétet, célszerű megvárni a most operált szem teljes gyógyulását, kb. 1 hónapot.
Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat