Az Optimum Látásjavító Lézerközpont orvosai a vizsgálatok során javaslatot tesznek az Ön esetében alkalmazható lencsék típusára, igényei alapján közösen választhatják ki a beültetésre kerülő műlencsét.

A szürkehályog műtét után a látásélesség és a látásminőség helyreállítását a beültetett műlencsék biztosítják  A műszemlencsék alapanyaga szövetbarát, nem okoz irritációt, gyulladást és hosszú évtizedeken keresztül is jól tolerálja a szervezet. A műlencsék torzításmentessége, egyéb optikai tulajdonságai meghatározzák az elérhető látásminőséget és pótolhatják a szem elveszett alkalmazkodó képességét.
 

Műlencsék optikai tulajdonságai

 
 • Gömbi (szférikus) lencse: optikai felszíne egy gömbüvegnek megfelelő. A lencse dioptria értéke a középpontjától kifelé növekszik, nincs egyetlen fókuszpontja, mérsékelten torzít.
 • Gömbtől eltérő (aszférikus) lencse: optikai felszíne a gömbtől eltérő, ami javítja az optikai tulajdonságait. Csökkenti a torzítást. Létezik olyan felszín, amikor a lencse minden pontja ugyanolyan dioptria értékkel bír, teljesen torzításmentes (aberrációmentes).

 

Műlencsék típusai:

 • Egyfókuszú (monofokális) lencse
 • Többfókuszú (multifokális) lencse
 • Alkalmazkodó (akkomodatív) lencse
 • Tórikus lencse

Egyfókuszú műlencsék

 

Használatuk széles körben elterjedt. Az egyfókuszú műlencsék kiváló látásélességet biztosítanak távolra. A torzításmentes optika jobb látásminőséget biztosít, nem befolyásolja a szem mélységélességét. A közeli tárgyak éles látásához olvasószemüveg használatára lesz szükség.

 • Incise- mikorinciziós műlencse - 1,4 mm-es nyíláson keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse
 • MI-60- mikorinciziós műlencse - 1,8 mm-es nyíláson keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse
 • Akreos AO - 2,2 mm-es es nyíláson keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse
 • enVista - 2,2 mm-es es nyíláson keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse

Többfókuszú műlencse 

Különböző optikai jelenségek kihasználásával a legtöbb multifokális műlencse egy távoli és egy közeli éleslátást biztosító fókuszponttal rendelkezik. A legújabb műlencsék azonban már három tartományt kínálnak az éleslátás érdekében. A távoli és az olvasást biztosító zónák mellett lehetővé vált a kettő között lévő, a napi tevékenységünk szempontjából a legfontosabb területnek az éleslátása is. Így gond nélkül használhatjuk a számítógépünket, jól fogjuk látni a mobiltelefonunkat, élesen látjuk gyermekeink, unokáink arcát, nem jelent problémát a televízió nézése sem. Éppen ezért egyre többen választják a többfókuszú műlencséket, mivel segítségükkel jelentősen csökkenthető az olvasószemüveg és más, beltéri szemüvegek használata.

 • FineVision mikroincíziós műlencse - 1,8 mm-es nyíláson keresztül behelyezhető aszférikus, torzítás optimalizált háromfókuszú műlencse

 

Alkalmazkodó műlencse

A jelenleg használati FDA engedéllyel rendelkező alkalmazkodó műlencse a szem természetes fókuszáló képességét használja fel a mindenkori éles kép létrehozására. Az emberi szemben a sugárizom összehúzódása és elernyedése teszi lehetővé a természetes szemlencse dioptria értékének változását. Ugyanennek a mechanizmusnak a segítségével a beültetett műlencse képes a hajlékony és rugalmas lábainak köszönhetően a szükséges mértékben előre, illetve hátra mozdulni, a természetes szemlencséhez hasonlóan görbülni, és törőerejét megváltoztatni. A beültetést követően a közeli, a köztes és a távoli tartományban is éles képet alkot. A teljes látástartomány helyreállhat, a legtöbb tevékenység során csökken, vagy teljesen szükségtelenné válik a szemüveg használata.

 • Crystalens AO - 2,85 mm-es seben keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse

 

Tórikus műlencse

 

A tórikus műlencsék egyik tengelyükben más dioptriaértékűek, mint az arra merőleges tengelyben. Ennek segítségével lehetőség van arra, hogy az astigmiát (belső szemtenglyferdülést) a szürkehályog műtét során, azzal együtt korrigáljuk. Csökkenti a szemüvegtől való függőséget és olcsóbbá teszi az olvasószemüveg optikáját, mivel nem kell cilinderes lencsét használnia.

 • enVista toric: 2,2 mm-es es nyíláson keresztül beültethető torzításmentes (aszférikus, aberrációmentes) műlencse

 

 

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat