A szürkehályog gyógyítása jelenleg kizárólag sebészeti beavatkozással történhet. A szürkehályog műtét a leggyakrabban végzett szemészeti kezelés. A világon évente több mint 18 millió szürkehályog műtétet végeznek, hazánkban az ilyen eljárások száma 2012-ben meghaladta a hetvenezret.
A beavatkozás lényege, hogy a szemlencse elhomályosodott belső részét eltávolítjuk és a megmaradó vékony lencsetokba egy mesterséges lencsét helyezünk annak érdekében, hogy a látásélességet és a látás minőségét helyreállítsuk. A műszemlencse beültetéssel végzett műtét cseppérzéstelenítésben történik, nagy biztonsággal végezhető és fájdalommentes. A beavatkozás kb. 15-20 percet vesz igénybe. A páciens általános állapotától függően a műtét kórházi bennfekvést általában nem igényel és egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető. Így a beavatkozás után, néhány órás pihenést követően otthonába távozhat. A beültetett műlencsével a látás minősége gyorsan helyreáll, sokan már a beavatkozás másnapján jól látnak az operált szemükkel.

Az Optimum Látásjavító Lézerközpont a műtéti biztonság növelése és az elérhető eredmények javítása érdekében kiemelt figyelmet szentelt az alkalmazott technológiák kiválasztására és fejlesztésére. Ennek eredményeként Intézetünk az első szemészeti magánintézet Magyarországon, ahol az ultrahangos technika mellett lézer segítségével végzett szürkehályog műtét is elvégezhető. A Bausch+Lomb által kifejlesztett és általunk választott technológia két legfontosabb egysége a Stellaris phaco készülék és a VICTUS femtoszekond lézer.

VICTUS femto-lézer

A lézeres eljárás forradalmian új a szürkehályog sebészetében.

Nagyobb pontosságot, biztonságosabb műtétet, kisebb kockázatot, a szemre nézve kisebb terhelést, gyorsan helyreálló látásélességet jelent.

A műtét számos lépését a lézerkészülék a beállított, teljesen egyéni paramétereknek megfelelően automatikusan elvégzi. A lézeres műtét során az alkalmazott ultrahang energia kevesebb, jelentősen csökken a szem finom szöveteit érő trauma. Az eljárás alatt minden lépés a képernyőn látható, az orvos által jól kontrolálható. A szemlencse beültetését természetesen a szemsebész végzi el. A műtét során a lézer segítségével az astigmia (belső szemtengely ferdülés) is korrigálható.

Stellaris mikorsebészeti rendszer

A legfejlettebb műszaki és technikai megoldásokat kínálja a szürkehályog-műtétek elvégzéséhez. Lehetővé teszi, hogy kis ultrahang energiával, rendkívül apró (1,4 mm) nyíláson keresztül lehessen az elszürkült lencse anyagát eltávolítani, és helyére a műlencsét behelyezni. A kis seb és a minimális ultrahang energia eredményeként csökken a műtét utáni fertőzés kockázata és gyorsabb a műtét utáni látásjavulás, a kis nyíláson keresztül behelyezhető speciális műlencse segítségével még jobb látásminőség érhető el.

JELENETKEZEM>>

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat